keskiviikko 4. heinäkuuta 2018


Taiteellinen vapaus on tärkeää – Marjo Pajunen kustantaa kirjansa itse

Kirjailija Marjo Pajunen on tehnyt Boheemipokkarit-kustantamoa ja omia kirjojaan tunnetuksi Helsingin kirjamessuilla.

Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo  Länsiväylä 27.6.2018

Omakustantaminen on lyömässä läpi kirja-alalla. Kirjailija Marjo Pajunen on tästä hyvä esimerkki. Hän julkaisee kirjansa oman Boheemipokkarit-kustantamon kautta. Se takaa hänelle täyden taiteellisen vapauden.
Kirjallisuusbloggarit ovat löytäneet Pajusen romaanit ja hänet on myös palkittu. Ensimmäinen romaani, Tiikerin sulamisaika, palkittiin Päätalopalkinnolla 2016.
Kirjoittaminen on parasta iltaisin."
Todellista matematiikkaa on Pajusen toinen romaani. Azoreille sijoittuvassa tarinassa on dekkarimaista vauhtia, mutta kirjassa pohditaan myös onnen, epäonnen, menetyksen ja menestyksen merkitystä.
"Tarina on tunnelmaltaan vangitseva. Vaikka paikka ja aika on nimetty, niihin ei tartuta vähän väliä, ja sen ansiosta tarina on ajaton", kirjasta todetaan Hemulin kirjahylly -blogissa.
Espoossa opettajana toimiva Marjo Pajunen yhdistää päivätyön ja kirjoittamisen.
– Se onnistuu olemalla tehokas. Kirjoittaminen on parasta iltaisin. Valvoisin myöhempäänkin, mutta aamuherätys ei tunne armoa, hän tunnustaa.
Kirjan juoni syntyy kuten ajatukset ylipäätään.
– Todellista matematiikkaa eli ”Mate” oli mielessäni pitkään, viimeisenä kimmokkeena toimi itse asiassa lehdessä ilmestynyt uutinen ”Sinivalas uhkaa räjähtää rannalle”.
Kiinnostavimmat kirjat ovat nykyään omakustanteita."
Pajusen mukaan yhden kirjan kirjoittamiseen menee työssäkäyvällä noin kaksi vuotta.
– Mate valmistui nopeammin, sillä idea oli muhinut mielessäni jo pitkään. Kuten suosikkikirjailijani F Scott Fitzgerald totesi, hyvät kirjat kirjoittavat itse itsensä.
– Tarina sijoittuu Azoreille, jonne matkasin eräänä kesänä. Saaret tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Etenkin hylätty hienostohotelli pääsaarella tuntui siltä kuin olisi vieraillut Titanicin raunioissa. Ensin aikomukseni oli ottaa selvää mitä hotellille oli tapahtunut, sillä loistonsa aikana se oli ollut upea. Päätin kuitenkin jättää hotellin sikseen ja kertoa oma tarinani, Pajunen kertoo.
Pajunen haluaa julkaista kirjansa itse. Hänen mielestään kiinnostavimmat kirjat ovat nykyään omakustanteita, koska pienillä tekijöillä ei ole suurten kustantamojen taakkaa tahkoa rahaa. Omakustanteen ei tarvitse pelata varman päälle.
– Töitä saa tehdä, mutta tykkään Boheemipokkareiden pyörittämisestä. Kustantajan täytyy osata luoda kontakteja ja myydä. Yhtä selkeää kanavaa ei ole, mutta ehdottomasti paras väylä on ihmisten kohtaaminen kasvokkain.
Boheemipokkarit ei tulevaisuudessakaan aio ottaa julkaistavaksi muiden kirjoittamia kirjoja.
Seuraavaksi Marjo Pajunen aikoo kirjoittaa novellikokoelman.
– Ideat ovat jo päässäni, ja kirjoitan tarinat, kun aika on oikea. Julkaisuajankohtaa en tiedä vielä, mutta olen jo innoissani.
Marjo Pajusen esikoisteos, novellikokoelma Keltainen hammasharjasyndrooma, ilmestyi vuonna 2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti